without category

Να γιατί κόβω το τσιγάρο

Written by Admin

Να γιατί κόβω το τσιγάρο και δεν είναι μόνο για τον οργανισμό μου.

Έχω πίστη πως όπως ο άνθρωπος έχει συνηθίσει το τσιγάρο έτσι και θα το ξεσυνηθίσει.

Κόφτο το ρημάδι (μιλώ και σε μένα).Όχι ,σ’ αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να επικαλεστώ κανένα λόγο υγείας, άλλωστε δεν είμαι ειδική , άσε που σε μένα δεν λειτούργησε. Μάλλον κακό μου έκανε γιατί και το τσιγάρο μου το έστριβα και τις τύψεις μου τις είχα για το κακό που έκανα στην υγεία μου.

Κόφτο γιατί είσαι ένα μορφωμένο και ανεξάρτητο πλάσμα με κριτική σκέψη ικανό να πάει κόντρα στο ρεύμα και να μυριστεί το πότε πέφτει αντικείμενο εκμετάλλευσης.  Η κουβέντα σοβαρεύει ,σηκώνει ένα τσιγάρο, αλλά είπαμε έτσι  δεν είναι  ;

Ημέρα ανεξαρτησίας νο. 1

    Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από πολλή αρχή, από τότε που ο άνθρωπος ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το χρήμα για τις ανταλλακτικές του διαδικασίες. Αμέσως γνώρισε  το παιχνίδι του κέρδους  που με τα χρόνια εξελίχθητε στο οργανωμένο και ιδιαίτερα πολύπλοκο χρηματοοικονομικό σύστημα που έχουμε σήμερα.

Ο καπιταλισμός , ναι αυτή η λέξη που μόλις την ακούς το μάτι σου γυρίζει και συμβαίνει  στην φαντασία σου κάτι σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτό που αμέσως ντύνεις αυτόν που την ξεστόμισε στα κόκκινα και τον φαντάζεσαι να αράζει στα τραπεζάκια της ΚΝΕ.

Αν είσαι από αυτούς μην φοβάσαι τον όρο , αυτό είναι το παιχνίδι , αυτό είναι το όνομα. Ο καπιταλισμός γέννησε την ανάγκη για “μπίζνες” όπου οι πετυχημένες “μπίζνες” φέρνουν κέρδος. Για τον καπιταλισμό δεν είμαι ειδική ,το αφήνω εκεί .

Μετά είδαν τα παιδιά ότι ο άνθρωπος σαν περίπλοκο ον που είναι  έχει την τάση να ξοδεύει τα λεφτά του για να ικανοποιήσει όχι μόνο τις βασικές  του ανάγκες αλλά και άλλες πιο πολύπλοκες. Πολλές φορές αφήνει στην άκρη μια βασική ανάγκη για να ικανοποιήσει μία άλλη  η οποία είναι προϊόν εθισμού (τζόγος ,αλκοόλ, σεξ, τσιγάρο). Και ξοδεύει πολλά γι’ αυτά.

Οι καπνοβιομηχανίες είναι εξολοκλήρου βασισμένες πάνω σ’ αυτό το γεγονός. Τα προϊόντα τους προκαλούν εθισμό και εμείς τα καταναλώνουμε σταθερά και μακροπρόθεσμα. Το παράδοξο όμως με το κάπνισμα είναι ότι χρειάζεται αρκετός καιρός ,μιλάμε για αρκετά χρόνια, για να προκαλέσει εθισμό στην νικοτίνη. Αυτό που είναι το ιδιαίτερο είναι ότι ο εθισμός στο τσιγάρο δεν είναι ,τα πρώτα χρόνια τουλάχιστον, σωματικός αλλά περισσότερο αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτήν την λέξη ,ψυχαναγκαστικός.

Ειδικότερα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου , καπνίζει ο καθηγητής, ο καινούρια σου παρέα, το καινούριο σου αγόρι ,βγαίνεις για ποτό το βράδυ και ακούς “Τσιγάρο ατέλειωτο βαρύ η μοναξιά μου…” , “Τσιγάρα βαριά…” και άλλα πολλά τέτοια άσματα να εκθειάζουν το τσιγάρο και να σου λένε πως αν περνάς μια δύσκολη ή σημαντική περίοδο στην ζωή σου, έναν χωρισμό βρε παιδί μου,  άραξε κάνε ένα τσιγάρο. Το τσιγάρο είναι ο καλύτερός σου φίλους ,αυτό που θα σε κάνει να χαλαρώσεις και να προσαρμοστείς, έτσι γίνεται και στις ταινίες . Φαίνεται αστείο. Έλα τώρα, το μυαλό μας είναι πολύ πιο ικανό  από αυτό.

Η βιομηχανία έκανε καλή δουλειά από την μεριά της διασπείροντας εθισμό σε ταινίες, τραγούδια, μόδα, άρθρα και κείμενα (δεν το διαβάζεις πρώτη φορά). Προβοκατόρικα τον προωθούσαν και οι περισσότεροι  καλλιτέχνες πέφτοντας στην παγίδα του ότι φέρνουν την επανάσταση ,την αλλαγή και την απελευθέρωση στην τέχνη. Άθελά τους ή μη τίγκαραν την καθημερινότητά μας με λεκτικό, ακουστικό αλλά και οπτικό περιεχόμενο σχετισμένο με το τσιγάρο. Πόσο ν’ αντέξει ακόμα και ένας άνθρωπος με γερή προσωπικότητα άραγε; ε;

Ας πούμε την αλήθεια. Σε κανέναν δεν πάει το τσιγάρο. Είναι αποκρουστικό , μυρίζει άσχημα και ακόμα και αν με αντικρούσεις λέγοντάς μου ότι κάποια άτομα το “υποστηρίζουν” φταίει η πλύση εγκεφάλου που έχεις υποστεί όχι ότι πρόκειται για μια γοητευτική κίνηση. Η αυτοπεποίθηση τούς πάει όχι το τσιγάρο.  Ο εγκέφαλός σου αστραπιαία ανασύρει εικόνες όπου ο αγαπημένος/η  σου ηθοποιός  εκπνέει  καπνό με φάτσα όλο μυστήριο ,βλέμμα  που σε λιώνει, κατάλληλη ερωτικοψαγμένη μουσική και ένα κάρο φίλτρα στο edditing και νομίζεις ότι αυτό βλέπουν οι άλλοι όταν ξεφυσάς καπνό. Ακόμη και ’γω ως καπνίστρια βρίσκω πολύ αποκρουστικό το τσιγάρο στους άλλους. Οι περισσότερές μου σχέσεις ήταν με μη καπνιστές  και είχα φτάσει στο σημείο να μην ξαναμιλήσω με κάποιον γιατί μετά από 20 τσιγάρα ανταλλάξαμε το χειρότερο φιλί στην ζωή μου.

Ναι αλλά τα σαρκώδη μισάνοιχτα χείλη που βγάζουν αργά αργά τον καπνό δεν είναι θελκτικά; Δεν υποστηρίζω κάτι τέτοιο ,είναι ,προφανώς και είναι αφού η εικόνα κάνει αναφορά  σε ερωτικού περιεχομένου πράξεις. Το τοποθετώ στην ίδια κατηγορία με οτιδήποτε γύρω μας παραπέμπει , πολλές φορές τραβηγμένα, στο σεξ.  Το να τρως  ας πούμε μπανάνα σε καφετερία, το αφήνω εκεί.

Ναι το συνήθισες μαζί με την γεύση του καφέ . Το συνήθισες  παρέα με το ποτό σου και μετά από κάθε φαγητό σου. Καιρός να συνηθίσεις να μασάς ένα κομμάτι γαρύφαλλο, πιάνει λένε. Και όσο για το ότι βοηθάει στο άγχος, έλα τώρα, υπάρχει κάτι καλύτερο από τη γιόγκα;

Ανησυχώ για το ότι γνωστή καπνοβιομηχανία της Ελλάδας εμφάνισε τεράστιο τζίρο φέτος και εύχομαι καθώς όπως ακούγεται έχει στα όπα όπα τους εργαζομένους της(ασχολίαστο) ,μετά από τεράστια μείωση που θα σημειώσει το 17 να το γυρίσει στην μπανανοκαλλιέργια . Το αφήνω εκεί.

Πιάσε λίγο τα χαρτάκια…

About the author

Admin